Kruche ciasteczka przekładane marmoladą w kształcie jajeczek wielkanocnych pięknie ozdobią świąteczny stół.
2 godz. 30 min
Składniki:
1 kg mąki
o,5 kg margaryny
2-3 łyżki octu 10 %
22 dag cukru pudru
5 żółtek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
marmolada do przełożenia,cukier puder do potrzepania ciasteczek,kolorowe pisaki cukrowe Dr.Oetkera ,kolorowy żel brokatowy Dr.Oetkera do dekorowania ciasteczek, 2foremki w kształcie pisanki 1 większa druga mała
Ciasteczka - pisanki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,posiekać z margaryną,dodać żółtka roztrzepane z cukrem pudrem,ocet,zarobić ciasto.Ciasto cienko rozwałkować ok.4 mm na posypanej mąką stolnicy.Wykrawać foremką ciastka -jedne całe,drugie z dziurką.Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 -190 stopniach do ładnego zrumienienia na złoty kolor.Po upieczeniu i przestudzeniu przekładać marmoladą (1 ciastko całe i 1 z dziurką). Posypać cukrem pudrem i dowolnie dekorować żelowymi i cukrowymi pisakami .
Porady
Ciasteczka można przełożyć masą karpatkową ,zamiast lukrami ozdobić polewą czekoladową
Komentarze