Ciasteczka - pisanki wielkanocne

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Kruche ciasteczka przekładane marmoladą w kształcie jajeczek wielkanocnych pięknie ozdobią świąteczny stół.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    o,5 kg margaryny
    2-3 łyżki octu 10 %
    22 dag cukru pudru
    5 żółtek
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    marmolada do przełożenia,cukier puder do potrzepania ciasteczek,kolorowe pisaki cukrowe Dr.Oetkera ,kolorowy żel brokatowy Dr.Oetkera do dekorowania ciasteczek, 2foremki w kształcie pisanki 1 większa druga mała



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka - pisanki wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,posiekać z margaryną,dodać żółtka roztrzepane z cukrem pudrem,ocet,zarobić ciasto.Ciasto cienko rozwałkować ok.4 mm na posypanej mąką stolnicy.Wykrawać foremką ciastka -jedne całe,drugie z dziurką.Układać ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast.Piec w nagrzanym piekarniku w 180 -190 stopniach do ładnego zrumienienia na złoty kolor.Po upieczeniu i przestudzeniu przekładać marmoladą (1 ciastko całe i 1 z dziurką). Posypać cukrem pudrem i dowolnie dekorować żelowymi i cukrowymi pisakami .

Porady

Ciasteczka można przełożyć masą karpatkową ,zamiast lukrami ozdobić polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować