Wielkanocne jajka w miseczkach z ciasta francuskiego

4.48 (187 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wielkanocne przysmaki podaję w nowych odsłonach. Inwencja twórcza w kuchni jest wskazana, gdy chce się zachwycić gości formą i smakiem potrawy. Jajka podane w ten sposób są doskonałe i efektowne.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ciasto francuskie (arkusz gotowego ciasta): 1 opakowanie
    - jajka (małe lub średnie): 6 sztuk
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz (czarny lub ziołowy/mielony): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Wielkanocne jajka w miseczkach z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciasta francuskiego wycinamy kształty pasujące do dna i boków foremek silikonowych, w których zamierzamy upiec miseczki ( najlepiej przyłożyć ciasto do dna foremki i obrysować kształt koła, oraz podłużny pasek na brzeg foremki o odpowiedniej długości).
  • 2. Foremki wylepić ciastem. Resztki ciasta francuskiego można porwać na małe kawałki i napełnić nimi wnętrze miseczki. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C.
  • babeczki miseczki wielkanocne 3. Miseczki z ciasta francuskiego wstawić na 10 minut do piekarnika, podpiec, wyjąć.Do każdej miseczki wlać jajko lub same żółtko. Piec jeszcze 10 minut. Posypać przyprawami, udekorować według uznania.
  • silikonowe foremki 4. Rady:
    1) Miseczki przed wlaniem jajek można napełnić do połowy wysokości farszem z podsmażonych pieczarek i cebuli lub podsmażonym wędzonym boczkiem. Wówczas nie należy wkładać do nich resztek ciasta francuskiego, aby pozostało miejsce na jajko.
    2) Miseczki można posypać suszonym czosnkiem niedźwiedzim lub świeżym szczypiorkiem.
    3) Używam foremek silikonowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.98 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Jajka wielkanocne - szynka w galarecie

To może cię zainteresować