Wielkanocne babki- chleby

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Jeśli nie pieczemy słodkich, zachęcam do upieczenia wytrawnych. Moja propozycja to chleb w takim właśnie kształcie.
Tak przygotowany podajemy do sałatki, wędliny, czy żuru!!! Taki pomysł na pewno wszystkich zachwyci.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 2 babki (chleby)
    Zaczyn :
    • 1 szklanka zakwasu żytniego (dokarmionego około 10-12 godzin wcześniej)
    • 130 ml wody
    • 110 g mąki żytniej typ 720
    Po około 12 godzinach do zaczynu dodajemy:
    • ok 2 szklanki mąki pszennej chlebowej,
    • ok 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000,
    • 1 łyżeczka soli
    • Około 350- 400 ml wody w temp pokojowej
    • 1/3 szklanki siemienia lnianego,
    Dodatkowo:
    • Olej oraz otręby do wysypania formy,
    DEKORACJA:
    • ¾ szklanki majonezu,
    • Świeża rzeżucha,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Wielkanocne babki- chleby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie foremek 1. ZACZYN: Zakwas, wodę oraz mąkę łączymy ze sobą w plastikowej misce. Tak przygotowany zaczyn przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 12 godzin. U mnie na całą noc.
  • dodanie pozostałych składników do zaczynu 2. Dwie formy z kominkiem smarujemy olejem i oprószamy otrębami.
    Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę chlebową i żytnią, sól oraz siemię lniane
  • gotowe ciasto 3. Całość mieszamy. W miarę wyrabiania ciasta stopniowo dodajemy wodę. Ciasto nie wymaga długiego wyrabiania. Ważne by składniki dokładnie się połączyły. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące.
  • ciasto przekładamy do foremek 4. Tak przygotowane przekładamy do dwóch foremek na babki. Wierzch ciasta wyrównujemy łyżką zwilżoną w zimnej wodzie.
  • wyrośnięte chlebki 5. Babki wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (30°C). Piekarnik wyłączamy. Całość pozostawiamy na około 4- 6 godzin. Czas wyrastania ciasta zależy od mocy naszego zakwasu. Po tym czasie piekarnik włączamy na 230°C. W tej temperaturze chlebki pieczemy przez 30 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200°C. Pieczemy je kolejne 30 minut.
  • studzenie 6. . Gotowe chlebo- banki wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
    Przed podaniem na stół dekorujemy.


    DEKORACJA:
    Majonez przekładamy do małego garnuszka i delikatnie podgrzewamy. Dzięki temu stanie się bardziej płynny. Płynnym polewamy wierzch naszych chlebowych babek. Całość oprószamy kolorowym pieprzem i posypujemy rzeżuchą. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować