Od wielu już lat ten rodzaj sałatki zagościł na moim Wielkanocnym stole, składniki jak najbardziej odpowiadają wymaganiom czasowym, bo i jajka, zielone warzywa, pomidory, ogórek są dostępne,
40 min
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
2 pomidory
6 jaj ugotowanych na twardo
50 dag ziemniaków
2 cebule czerwone
1 opak fasolki szparagowej mrożonej
1mały słoiczek oliwek zielonych
½ szklanki oleju słonecznikowego
1/3 szklanki octu winnego 5%
1 łyżka musztardy (płaska)
3 łyżki cukru
1 szczypta zioła prowansalskie,
Sól , pieprz do smaku
do dekoracji i uatrakcyjnienia można ozdobić filetami anchois, wędzonymi szprotami,
cieniutkimi plastrami bekonu lub szynki, oczywiście plastry pomidora, ogórka,jajka.
Wielkanocna sałatka nicejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nic nie stoi na przeszkodzie aby wszystko wsypać do większej miski i wymieszać ale powinno się tak. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach na lekko twardo. Po ugotowaniu i wystudzeniu obrać i pokroić w grubą kostkę tak ok. 2 cm.
2.Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
3.W litrowym słoiku z zakrętką wymieszać ocet winny, z cukrem, 1 płaską łyżeczką soli, i ziołami prowansalskimi. Zakręconym słoikiem tak długo potrząsamy jak szejk ‘erem aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Wtedy odkręcamy i dodajemy olej. Zakręcamy ponownie i ponownie energicznie mieszamy. Tym sposobem mamy sos winegret.
4.Ziemniaki ostrożnie mieszamy z pokrojoną cebulą, dodajemy 1/3 naszego sosu i delikatnie staramy się pokryć całość sosem. Na dużym talerzu lub jak ktoś nie ma takiego olbrzyma to na tacy, (WYMYTEJ I SUCHEJ) układamy liście sałaty wokoło, na liście rozkładamy naszą sałatkę z ziemniaków, następna warstwa ( warstwy stożkowo) to ugotowana fasola szparagowa (nie rozgotować powinna być twardawa) wymieszana z kilkoma łyżkami naszego sosu. Na sam wierzch naszej piramidki układamy odsączonego tuńczyka wymieszanego z musztardą.
5.Całość przybieramy oliwkami, jajkami ugotowanymi na twardo, plastrami pomidora, ogórka, rzodkiewki, wg własnego uznania i „portfela”. Wyśmienitym dodatkiem są filety anchois, lub wędzone szprotki helskie. Gdy mamy udekorowane wszystko dopełnieniem jest sos, ponownie go rozmieszać i polać całość delikatnie tak aby nie zburzyć kompozycji. Odstawić do lodówki na 30-40 minut aby się przegryzły smaki. Smacznego.
Komentarze