Choć najpopularniejsza sałatka z tuńczykiem to taka z warzywami konserwowymi, ogórkami, jajkiem i majonezem, mamy dla Was aż 28 przepisów na to danie. Przepisów różnorodnych, bo takie danie może powstać z połączenia przeróżnych składników.
 

Jakiego tuńczyka wybrać?

Jeśli sięgamy po tuńczyka, wybierzmy tego w sosie własnym, jest najbardziej uniwersalny w kuchni. Poza tym, warto wybierać tuńczyka w kawałkach – mamy większą pewność, że mięso będzie dobrej jakości. Jeśli jednak mamy taką możliwość, to warto kupić tuńczyka, który jest w kawałku - rozdrobniony nie ma prawie w ogóle witamin oraz najważniejszych składników, dla których powinniśmy jeść ryby (chodzi tu głównie o kwasy omega 3). Jednak najczęściej do sałatki z tuńczykiem wykorzystywany jest ten puszkowany. Pamiętajmy zatem, aby przed zakupem sprawdzić skład kupowanego produktu. Zawartość tuńczyka w puszcze może się różnić nawet o kilkadziesiąt gramów i często zdarza się, że tańsza puszka ma w składzie więcej zalewy niż mięsa.
 

I co ważne dla zdrowia i naszej wagi, tuńczyk świetnie komponuje się ze świeżymi sałatami i lekkimi dressingami, dzięki czemu możemy zrezygnować z ciężkich majonezowych sosów. To samo tyczy się warzyw konserwowych, które często zawierają sporo soli. Jeśli zależy nam, aby sałatka z tuńczykiem była zdrowa, skomponujmy ją ze świeżymi składnikami – w końcu teraz mamy je pod dostatkiem!