Najpopularniejsza sałatka z tuńczykiemto taka z warzywami konserwowymi, ogórkami, jajkiem i majonezem, to mamy dla Was aż 28 przepisów na to danie. Są to niezwykle urozmaicone przepisy, bo sałatka z tuńczykiem może powstać z połączenia przeróżnych składników.

Sałatka z tuńczykiem - jakiego tuńczyka wybrać?

Jeśli sięgamy po tuńczyka, wybierzmy tego w sosie własnym, jest najbardziej uniwersalny w kuchni. Poza tym, aby sałatka z tuńczyka była smaczna należy wybierać tuńczyka w kawałkach. Wtedy mamy większą pewność, że mięso będzie dobrej jakości. Jeśli jednak mamy taką możliwość, to warto kupić tuńczyka, który jest w kawałku. Rozdrobniony tuńczyk nie ma prawie w ogóle witamin oraz najważniejszych składników, dla których powinniśmy jeść ryby. A zależy nam by sałatka z tuńczykiem dostarczyła nam głównie kwasy omega 3. Jednak najczęściej sałatka z tuńczykiem przygotowywana jest z tuńczyka w puszce. Pamiętajmy zatem, aby przed zakupem sprawdzić skład kupowanego produktu. Zawartość tuńczyka w puszce może się różnić nawet o kilkadziesiąt gramów i często zdarza się, że tańsza puszka ma w składzie więcej zalewy niż mięsa.

Zobacz także:   Pasta z tuńczyka - 15 przepisów

Sałatka z tuńczykiem – jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?

Sałatka z tuńczykiem najczęściej jest przygotowywana z dodatkiem kukurydzy konserwowej, pokrojonej drobno cebulki, czosnku, a czasem dodaje się groszek konserwowy. Od czasu do czasu sałatka z tuńczykiem zawiera makaron. Często również przygotowywana jest sałatka z tuńczykiem i ryżem. Najczęściej sałatka z tuńczyka doprawiana jest sosem na bazie majonezu. Świetnym przykładem jest sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Zamiast majonezu można użyć gęstego jogurtu naturalnego, który pozwoli obniżyć kaloryczność dania.

Ważne dla zdrowia i naszej wagi, sałatka z tuńczykiem świetnie komponuje się ze świeżymi sałatami i lekkimi dressingami, dzięki czemu możemy zrezygnować z ciężkich majonezowych sosów. To samo tyczy się warzyw konserwowych, które często zawierają sporo soli. Jeśli zależy nam, aby sałatka z tuńczykiem była zdrowa, skomponujmy ją ze świeżymi składnikami. W szczególności w sezonie warzywnym, gdy mamy ich pod dostatkiem.

Zobacz także:   Sałatka ryżowa jako przepis na... wszystko