KFC dla niektórych to profanacja a dla innych delicje, jedni przeklinają zazdroszcząc milionowych obrotów, inni zachwyceni kupują nowe kubełki pełne pikantnych kawałków kurczaka. Wypada spróbować
40 min
Składniki:
1 cały kurczak
- 1 jajko roztrzepane z 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki glutaminianu sodu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Kurczak z kfc w domu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy: kurczaka obdzieramy ze skóry (jeżeli ktoś lubi skórę to nie) dzielimy na kawałki, udka, podudzia, skrzydła, piersi na pół, grzbiet na pół, zostawiając mięso na kostkach. Następnie robimy marynatę. W misce mieszamy pieprz, sól, glutaminian, czosnek, chili. wkładamy kawałki kurczaka i odrobinę wody 3 łyżki, tak aby ułatwić sobie pokrycie kurczaka marynatą. odstawiamy marynatę z kurczakiem na 2-3 godziny. W drugiej misce mieszamy mąkę ze szczyptą chili, szczyptą czosnku, szczyptą pieprzu i proszkiem do pieczenia. W głębokim garnku rozgrzewamy olej, gdy jest gorący zaczynamy smażyć kurczaka z marynaty maczamy w jajku z mlekiem, następnie obtaczamy mocno i dokładnie w mieszance mąki i przypraw, otrzepujemy lekko i ponownie jajko oraz ponownie mąka. Wkładamy ostrożnie do gorącego oleju i smażymy na mocno złoty kolor. wyjmujemy usmażone kawałki kurczaka na papierowy ręcznik aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu i podajemy gorące z ketchupem, sosem czosnkowym, tzatziki w/g uznania.
Komentarze