Sałatki wielkanocne, to po jajkach faszerowanych i kiełbasie, kolejna potrawa, która na Wielkanoc smakuje zdecydowanie lepiej niż na co dzień. Jeśli znudziła Wam się klasyczna sałatka jarzynowa, mamy aż 18 przepisów na pyszne sałatki, niekoniecznie z majonezem, które będą smacznym urozmaiceniem.

Sałatki wielkanocne – nie tylko jarzyny

Przygotowując sałatki na święta nie zapominajmy o klasycznych produktach, z których słynie Wielkanoc – jajkach, chrzanie, buraczkach i rzeżusze. Warto dodawać je do ulubionych sałatkowych kompozycji, tworząc smaczne dania w nowej odsłonie.

Tradycyjne sałatki na Wielkanoc co roku goszczą na naszych stołach. Jednym z klasyków jest z pewnością sałatka jarzynowa. Ile gospodyń, tyle przepisów. W naszej wersji składa się zwykle z pokrojonych w drobną kostkę ugotowanych warzyw, takich jak marchewka, seler, pietruszka, ziemniaki. Do tego zielony groszek, ogórki kiszone i sałatka wielkanocna gotowa!

Warto także przygotować sałatki na Wielkanoc z jajek. Wiele osób dodaje je także do sałatki jarzynowej. Sałatki wielkanocne z jajkami są pożywne, a przy tym mocno kojarzą się ze świętami. Możemy również zrobić sałatkę z pora. Wcześniej trzeba go sparzyć, nie będzie wówczas tak intensywny w smaku. Dodajmy do niego pieczarki i jajka oraz majonez lub jogurt. Świetnie sprawdzi się też sałatka brokułowa. Ugotowane brokuły mieszamy z czerwoną fasolą, jajkiem i pokrojoną w drobną kostkę fetą. Serwujemy z majonezem.

W wielu pomysłach na sałatki wielkanocne pojawiają się także ziemniaki i pieczarki czy żółty ser. Sałatki na wielkanocny stół to także sałatki z tuńczykiem czy kurczakiem. Dodatek ryby lub mięsa sprawi, że sałatka wielkanocna będzie jeszcze bardziej sycąca. Dobrą opcją jest też przygotowanie sałatek z ryżem lub makaronem. Ciekawym rozwiązaniem jest również Wystarczy wymienić lub dodać jeden składnik więcej, by codzienna, dobrze znana sałatka, zmieniła swe oblicze i smak.

Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc!

Sałatki wielkanocne – lekkie i pyszne

Możemy także przygotować lekkie sałatki na Wielkanoc. Tym, którzy dbają o zdrowie, polecamy kompozycje na bazie sałat z kiełkami, świeżymi warzywami i pełnymi zdrowia jajkami. Nie zapominajmy, że Wielkanoc to przecież początek wiosny, a więc i nowalijek. Chrupiąca rzodkiewka, zielony ogórek czy świeże zioła to doskonałe dodatki do naszych sałatek.

Warto do takiego dania przygotować sos na bazie oliwy, by uniknąć dodawania majonezu. Bardzo często to najbardziej kaloryczna część sałatki wielkanocnej. Tymczasem majonez nie zawsze przecież musi się w niej znaleźć.

Lekkie sałatki wielkanocne można przygotować też wykorzystując jajka przepiórcze zamiast kurzych. Dzięki temu nasze danie zyska nową odsłonę również jeśli chodzi o prezentację. Położone na sałatce połówki malutkich jajeczek będą z pewnością świetną ozdobą.

Do obiadu wielkanocnego zamiast sałatek możemy również zaserwować surówkę. Surówka na Wielkanoc to smaczna alternatywa na przykład dla sałatki jarzynowej. Z czego zrobić taką surówkę? Z pewnością najbardziej oczywistym wyborem będzie poszatkowanie kiszonej kapusty, starcie marchewki, dodanie jabłka i czarnego pieprzu. Pyszna jest także surówka z selera startego na tarce z majonezem i dodatkiem rodzynek. Jeszcze innym pomysłem jest przygotowanie surówki z tartej marchewki i jabłka.

Sprawdź też przepis na żurek!

Sałatki wielkanocne – co zamiast majonezu?

Jak wspomnieliśmy majonez jest kaloryczny i nie wszyscy mogą go jeść. Jeśli jednak bardzo lubimy jego smak, po prostu dodajmy go do sałatki wielkanocnej mniej niż zwykle – zamiast czubatej łyżki użyjmy łyżeczki do herbaty. Nadal będziemy czuli smak majonezu, a nie zjemy go zbyt dużo. Innym sposobem na zmniejszenie ilości majonezu w sałatce jest wymieszanie go pół na pół z jogurtem. Możemy użyć jogurtu greckiego, jeśli wolimy gęstą konsystencję lub naturalnego, wtedy nasz sos będzie nieco rzadszy.

Czym jeszcze zastąpić majonez w sałatkach? Doskonale sprawdzi się sos chrzanowy. Ostry chrzan dobrze komponuje się choćby z sałatkami na bazie jajek, a przez swoją pikantność sprawia, że sałatka nie wydaje się mdła. Innym pomysłem jest sos tatarski. To sos, który możemy przygotować z jogurtu, dodając do niego ulubione zioła i pokrojone w kostkę marynowane warzywa, na przykład pieczarki czy ogórki. Zmiana klasycznego majonezu na równie świąteczny i pasujący do sałatek sos stworzą z naszej sałatki wielkanocnej zupełnie inne danie.

Sałatki wielkanocne – sposób podania

Sałatki na Wielkanoc możemy podawać na wiele różnych sposobów. Efektownie podane będą pięknie się prezentować. Kiedy serwować sałatki wielkanocne? Przede wszystkim możemy podać je na śniadanie wielkanocne. Wtedy zazwyczaj jemy je same lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Mogą też stać się elementem obiadu – albo w formie przystawki, albo jako dodatek do dania głównego, na przykład pieczonego mięsa.

Pomysłów, by odczarować klasyczną sałatkę jarzynową na Wielkanoc jest wiele. Można na przykład przełożyć ją do buraczanych miseczek (pomysł znajdziesz w naszym zestawieniu) lub zamiast mieszać z majonezem pokrojone w kostkę produkty, sos podać osobno, a składniki naszego dania fantazyjnie pokroić na przykład w warzywne spaghetti.

Niektóre sałatki, na przykład z szynki, sera i majonezu możemy też podać w wydrążonych skorupkach jajek. Najpierw po ugotowaniu przekrawamy jajka na pół, wyciągamy żółtka i białka tak, aby nie naruszyć skorupki. Następnie przygotowujemy sałatkę i małymi porcjami nakładamy do wydrążonych skorupek. Wierzch obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na maśle. Tak podana sałatka wielkanocna z pewnością zaskoczy niejednego gościa.

Sprawdź także przepisy na obiad wielkanocny i sałatki świąteczne

Sałatki wielkanocne nietypowo

Sałatki na święta wielkanocne możemy też podać używając pustych korpusów na babeczki. Kupicie je w niemal każdym markecie. To po prostu puste babeczki wykonane z ciasta kruchego, nie słodkie, więc nie musicie się martwić, że może nie pasować do sałatki wielkanocnej. Do form wkładamy sałatkę jarzynową lub inną i gotowe. Możemy też ozdobić wytrawne babeczki majonezem – zróbmy z niego rozetki za pomocą szprycy.

Inny sposób podania to przygotowanie sałatki warstwowej, którą to układamy w przezroczystym naczyniu składnik po składniku. W naszej galerii znajdziesz pomysł na sałatkę warstwową z jajkami, tuńczykiem, majonezem, ogórkami, ale jeśli szukasz więcej inspiracji, zajrzyj do galerii: sałatka warstwowa – 14 pomysłów.

Sałatki na wielkanocne śniadanie mogą być prawdziwą ozdobą stołu. Nie przygotowujmy ich jednak zbyt dużo. Pamiętajmy o tym, że na stole pojawią się także inne przysmaki, takie jak żurek czy biała kiełbasa, nie wspominając już o mazurkach i babach.

Sprawdź też nasz przepis na klasyk, którym jest babka wielkanocna. Wypróbuj nasz sernik królewski!

Zobacz także: sałatki na komunię - 17 sprawdzonych przepisów oraz sałatka z czerwoną fasolą na 12 sposobów!