WIEJSKI STÓŁ INACZEJ

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pamiętam bułki drożdżowe mojej mamy i babci, nie tylko na słodko.Podaję trochę " umiastowioną " wersję wyrobów drożdżowych.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 KULEBIAK , OK. 6 BUŁEK, OK. 5 ŚWIDERKÓW
    Ciasto
    30 dag mąki
    2-3 dag drożdży
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1 jajo
    szczypta soli
    5 dag roztopionego ciepłego smalcu

    czarnuszka i ser mozzarella do posypania

    Nadzienie do bułeczek i kulebiaka
    ok. 40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego
    ok.10 dag ugotowanej czerwonej soczewicy
    ok. 1/3 objętości mięsa ugotowanej kapusty kwaszonej
    pieprz cytrynowy , zmielone ziele angielskie , odrobina soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiejski stół inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1saa3xb 1. Drożdże zalewamy odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodajemy dodajemy wszystkie składniki.
    Na końcu dodajemy ciepły smalec i dokładnie wyrabiamy ciasto.
    Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • image-02kv5fd 2. Mięso i kapustę miksujemy ew. podlewamy rosołem z mięsa.
    Wszystko wykładamy na patelnię , dodajemy soczewicę , doprawiamy i podsmażamy .Studzimy.
    Ciasto wałkujemy, robimy bułeczki , kulebiak i paluszki .
  • image-00mah86 3. Kulebiaka oczywiście nie spłaszczamy tak jak ja teraz, powinien być wysoki
    i puszysty. Mnie akurat teraz nie wyszedł.
  • 4. Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut w 180 C, bułeczki ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować