Pamiętam bułki drożdżowe mojej mamy i babci, nie tylko na słodko.Podaję trochę " umiastowioną " wersję wyrobów drożdżowych.
50 min
Składniki:
1 KULEBIAK , OK. 6 BUŁEK, OK. 5 ŚWIDERKÓW
Ciasto
30 dag mąki
2-3 dag drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 jajo
szczypta soli
5 dag roztopionego ciepłego smalcu
czarnuszka i ser mozzarella do posypania
Nadzienie do bułeczek i kulebiaka
ok. 40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego
ok.10 dag ugotowanej czerwonej soczewicy
ok. 1/3 objętości mięsa ugotowanej kapusty kwaszonej
pieprz cytrynowy , zmielone ziele angielskie , odrobina soli
Wiejski stół inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalewamy odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodajemy dodajemy wszystkie składniki.
Na końcu dodajemy ciepły smalec i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Mięso i kapustę miksujemy ew. podlewamy rosołem z mięsa.
Wszystko wykładamy na patelnię , dodajemy soczewicę , doprawiamy i podsmażamy .Studzimy.
Ciasto wałkujemy, robimy bułeczki , kulebiak i paluszki .
3.Kulebiaka oczywiście nie spłaszczamy tak jak ja teraz, powinien być wysoki
i puszysty. Mnie akurat teraz nie wyszedł.
4.Ciasto pieczemy ok. 30-40 minut w 180 C, bułeczki ok. 20 minut.
Komentarze