Chleb wiejski z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki wsypujemy do miski o średnicy 25-28 cm . Dodajemy ziemniaki , sól ,cukier , smalec ,rozkruszone drożdże i wodę . Zagniatamy ciasto przez 5 minut . Formujemy kulę którą wyjmujemy z miski . Wlewamy olej i rozsmarowujemy po dnie i ściankach miski . Z powrotem wkładamy ciasto i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
2.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni . Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia .
3.Obracamy miskę na blaszkę z papierem.
4.Formujemy bochenek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na półkę drugą od dołu . Po 10 minutach przekładamy na półkę środkową i pieczemy jeszcze 30-35 minut . Po wyjęciu chlebek obmywamy delikatnie zimną wodą ( skórka będzie chrupiąca ) i studzimy na kratce z piekarnika ( spód chlebka nie zawilgnie ).
Porady
Chleb jest pyszny bez grama chemii i długo zachowuje świeżość .
Komentarze