Chleb wiejski z ziemniakami

4.87 (221 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu . Długo zachowuje świeżość kto go raz spróbuje będzie go robił bardzo często .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 gram mąki pszennej
    200 gram mąki żytniej
    2 ugotowane i utłuczone ziemniaki ( najlepiej z poprzedniego dnia , pozostałe z obiadu )
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki roztopionego i ostudzonego smalcu
    1 niezbyt czubata łyżka soli
    1 łyżka oleju
    1/2 kostki świeżych drożdży
    400 ml letniej wody
Wystaw ocenę:

4.87 (221 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb wiejski z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy ciasto. 1. Mąki wsypujemy do miski o średnicy 25-28 cm . Dodajemy ziemniaki , sól ,cukier , smalec ,rozkruszone drożdże i wodę . Zagniatamy ciasto przez 5 minut . Formujemy kulę którą wyjmujemy z miski . Wlewamy olej i rozsmarowujemy po dnie i ściankach miski . Z powrotem wkładamy ciasto i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
  • Wyrośnięte ciasto. 2. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni . Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia .
  • Obracamy miskę i formujemy ręką ładny bochenek. 3. Obracamy miskę na blaszkę z papierem.
  • Formujemy bochenek. 4. Formujemy bochenek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na półkę drugą od dołu . Po 10 minutach przekładamy na półkę środkową i pieczemy jeszcze 30-35 minut . Po wyjęciu chlebek obmywamy delikatnie zimną wodą ( skórka będzie chrupiąca ) i studzimy na kratce z piekarnika ( spód chlebka nie zawilgnie ).

Porady

Chleb jest pyszny bez grama chemii i długo zachowuje świeżość .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować