Wiejski Obiad

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Wg mojego męża to właśnie jest wiejski obiad. Sięgając wspomnieniami w dzieciństwo gdy po żniwach wszyscy wracali zmęczeni i głodni gospodyni przygotowywała syty, niedrogi i szybki posiłek. Wszak jajka i ziemniaki zawsze były pod ręką i maślanka również stała zawsze na drzwiczkach lodówki

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    6 jajek
    litr maślanki
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia
    pół pęczka posiekanego kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Wiejski obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

    Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy jajka na sadzone polewając olejem aby białko się ścięło.
    W między czasie przyprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.

    Na talerze wykładamy ziemniaki, polewamy chłodną maślanką, posypujemy świeżym koprem i na to wszystko kładziemy jajko.
    Zajadamy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Maślanka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować