Krokiety z nadzieniem jajeczno- kiełbasianym smakują super. Jeśli podamy je do czerwonego barszczyku otrzymamy rewelacyjne danie.
Krokiety polecam jako alternatywę dla tradycyjnego żurku lub białego barszczu!
Krokiety na wielkanocny obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mleko przelewamy do miski i dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta : mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Całość dokładnie miksujemy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej. Przygotowane ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany tłuszcz. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienia.
3.NADZIENIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy drobno. Kiełbasę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy.
4.Tak przygotowane składniki nadzienia łączymy ze sobą.
Na usmażone naleśniki wykładamy po 2-3 łyżki świątecznego nadzienia. Brzegi naleśników zawijamy do środka , po czym naleśniki rolujemy, formując krokiety.
5.Tak uformowane krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Krokiety obsmażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia. Podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem.
Komentarze