Najważniejsze to kierować się dobrym smakiem i dobierać odpowiednie składniki. Stąd wyjątkowość tejże zupy.
2 godz. 30 min
Składniki:
części z kury (u mnie wrzucona cała pokrojona kura wraz z sercem)
4 łyżki włoszczyzny suszonej (u mnie Kucharek)
2 pietruszki
7 marchewek
1 cebula
2 liście z białej kapusty
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
pęczek pietruszki
wegeta
sól, pieprz
Wiejska wersja rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlewamy 3l wody do garnka, wrzucamy części kury. Po zagotowaniu wody usuwamy powstałe szumowiny. Gotujemy i po ok. 30min wrzucamy obrane marchewki i pietruszki wcześniej przekrojone na pół i wzdłuż. Dorzucamy kilka łyżek suszonej włoszczyzny, która odpowiednio skomponowana nada potrawie wyrazisty aromat. Cebulę obieramy i podsmażamy w całości na najmniejszym z palników. Przewracamy ją ostrożnie na drugą stronę (uwaga żeby się nie poparzyć!) i gdy będzie już cała "okopcona", obieramy z wierzchniej skórki i wrzucamy całą do naszej zupy. Dorzucamy liście z kapusty, liście laurowe i ziele. Doprawiamy na koniec do smaku wegeta, solą i sporą ilością pieprzu. Wrzucamy posiekaną pietruszkę.
Komentarze