Wegeburgery z marchewką

0 (0 ocen)

Wegeburgery mają delikatny słodko-pikantny smak i co ważne dzięki pieczeniu nie są tłuste, jak smażone kotlety.Wegeburgery bardzo smakowały rodzinie, jedliśmy je na ciepło i zimno z sosem jogurtowym i ketchupem. Burgery podane w smacznej bułce, są doskonałą propozycją na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
    2 szkl. utartej marchwi
    1 mała czerwona cebula
    1/2 szkl. ziaren słonecznika
    1/4 ziaren sezamu
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1/4 łyżeczki chili w proszku
    1/4 szkl. bułki tartej
    2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/4 szkl. oleju lub oliwy
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    sól i pieprz czarny do smaku
    olej do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wegeburgery z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroić.
    Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć na suchej patelni.
    Wszystkie składniki wymieszać w bardzo dokładnie, aż utworzą kleistą masę.
    Dłonie posmarować olejem i dodatkowo zwilżyć wodą i formować niewielkie kulki a następnie lekko je spłaszczyć, aby powstały kotleciki.
    Przed ułożeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować kotleciki olejem z obu stron.
    Kotleciki piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 25 minutach za pomocą łopatki obrócić kotleciki na drugą stronę i piec jeszcze ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować