Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie

5 (25 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tak podany wędzony łosoś i jajka przepiórcze będą elegancko się prezentowały i wybornie smakowały. Łosoś i jajka bezpośrednio zanurzone są w galarecie na bazie lekkiego bulionu warzywnego następnie znajdują się warstwy: z zielonego groszku, śmietany i chrzanu oraz z soku ze świeżych buraków.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g wędzonego łososia bio lub z Alaski
    5 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
    3-4 łyżki groszku cukrowego mrożonego

    300 ml bulionu warzywnego
    żelatyna w listkach bio na 500 ml wywaru
    2 łyżeczki chrzanu
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    3-4 łyżki soku z buraków
    starty imbir na czubek łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (25 ocen)

Zobacz również:

Galareta Ryba

Wędzony łosoś i przepiórcze jaja w kolorowej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • foremka 1. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Następnie rozpuszczamy w gorącym bulionie. Bulion studzimy.
    Na dno foremki wylewamy kilka łyżek bulionu. Układamy jajka, ruloniki z łososia. Posypujemy zamrożonym groszkiem. Groszek jest bardzo zimny, dzięki temu warstwy będą szybko tężeć. Zalewamy bulionem, powinien tylko zakryć łososia, jajka i groszek. Na kilka minut odstawiamy do lodówki. W tym czasie mieszamy chrzan ze śmietaną i połową pozostałego bulionu. Warstwę chrzanową wykładamy i równo rozprowadzamy. Ponownie odstawiamy na chwilę do lodówki.
    Do pozostałego bulionu wlewamy sok z buraka i imbir, mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać trochę soli i pieprzu. Wylewamy na warstwę chrzanową odstawiamy do lodówki. Galareta powinna być już po około 30 minutach gotowa do podania, jednak warto dać jej trochę więcej czasu, by smaki dobrze się przegryzły. Galaretę proponuję podawać z kawałkami cytryny. Smacznego.

Porady

Do zrobienia tej galarety użyłam foremki po ciastkach, która jest wykonana z miękkiego plastiku. Przed wyjęciem należy lekko docisnąć brzegi i spód foremki, a galareta wyskoczy bez oporu na półmisek. Galaretę łatwo wyjmuje się również z foremek silikonowych. Gdy robimy galaretę w szklanych lub ceramicznych naczyniach należy je na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie. Dzięki temu galareta również powinna łatwo dać się wyjąć z naczynia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Jajka przepiórcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować