Jaja przepiórcze w galarecie

4.5 (162 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Niby nic nowego, ot, zwykłe jaja w galarecie, ale tutaj najważniejsza jest forma podania... Spróbujcie, sukces murowany...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja przepiórcze (ugotowane na twardo): 4 sztuki
    - jaja kurze (wydmuszki tylko): 4 sztuki
    - bulion drobiowy: 0.5 szklanki
    - marchew (ugotowana, pokrojona w drobną kostkę): 2 łyżki
    - groszek konserwowy: 2 łyżki
    - Żelatyna: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jaja przepiórcze w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jaja w galarecie 1. Z jaj kurzych robimy wydmuszki, jeden otwór powiększamy na tyle, aby dało się włożyć do środka jajko przepiórki.
    Bulion podgrzewamy, mieszamy z żelatyną, odstawiamy do przestygnięcia.
    Do wydmuszki wlewmy odrobinę bulionu, wkładamy jajeczko przpiórki, przytrzymując je wykałaczkami, aby stało w odpowiedniej pozycji i odstawiamy na chwilę do lodówki, aż galareta nieco zastygnie.
  • jaja w galarecie 2. Następnie do wydmuszki wsypujemy część groszku konserwowego i zalewamy odrobiną bulionu, ponownie odstawiamy na chwilę do lodówki, po czym wsypujemy kawałki marchwii i resztę bulionu.
    Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia, po czym obieramy ostrożnie ze skorupek.
    Podajemy z kiełkami rzodkiewki i plastrami cytryny...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować