wędzona gęś faszerowana mięsem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

pracochłonna ale pyszna wędlina

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 gęś około 2-3 kg
    60 g peklosoli
    łyżeczka cukru
    łyżeczka mielonego ziela angielskiego
    łyżeczka majeranku
    Farsz:
    1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    20 g peklosoli
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    po łyżeczce majeranku, mielonego kminku, ziół prowansalskich, mielonej kolendry, pieprzu.
    Pół szklanki wody zimnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wędzona gęś faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0vk9kvh 1. 2 dni wcześniej, gęś pozbawić kości i zapeklować w 60 g peklosoli, cukrze , majeranku i zielu angielskim. Po upływie tego czasu przygotowujemy farsz: mięso mieszamy z peklosolą, czosnkiem ,wodą i ziołami. Następnie odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie gęś płuczemy i napełniamy farszem, zaszywamy i wkładamy w siatkę lub gęsto sznurujemy. Wędzimy w chłodnym dymie 3-4 h, następnie parzymy około 2 h w temp. 80 stopni.

Porady

Jeśli nie mamy możliwości wędzenia, gęś i farsz doprawiamy wędzoną papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować