1 gęś około 2-3 kg
60 g peklosoli
łyżeczka cukru
łyżeczka mielonego ziela angielskiego
łyżeczka majeranku
Farsz:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
20 g peklosoli
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
po łyżeczce majeranku, mielonego kminku, ziół prowansalskich, mielonej kolendry, pieprzu.
Pół szklanki wody zimnej
Wędzona gęś faszerowana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 dni wcześniej, gęś pozbawić kości i zapeklować w 60 g peklosoli, cukrze , majeranku i zielu angielskim. Po upływie tego czasu przygotowujemy farsz: mięso mieszamy z peklosolą, czosnkiem ,wodą i ziołami. Następnie odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie gęś płuczemy i napełniamy farszem, zaszywamy i wkładamy w siatkę lub gęsto sznurujemy. Wędzimy w chłodnym dymie 3-4 h, następnie parzymy około 2 h w temp. 80 stopni.
Porady
Jeśli nie mamy możliwości wędzenia, gęś i farsz doprawiamy wędzoną papryką.
Komentarze