Wątróbka jest dobra w każdej postaci, tym razem zrobiłam z malutkimi pieczarkami i usmażyłam innym sposobem, wyszła pyszna, mięciutka i przy smażeniu zdecydowanie mniej pryskała.
20 min
Dla 3 osób
Składniki:
600 g wątróbka drobiowej
200 g drobnych pieczarek
2 większe cebule
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
sól, pieprz mielony
kilka pomidorków koktajlowych
Wątróbka z pieczarkami inaczej robiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyścić i sparzyć we wrzątku przez 3 - 4 minuty, odcedzić, wysuszyć w ręczniku papierowym.
Teraz lekko obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju pod przykryciem.
Kiedy z jednej strony będzie zrumieniona odwrócić i wtedy dodać posiekaną w pióra cebulę i pieczarki w całości, można już nie używać pokrywki bo na tym etapie wątróbka już nie pryska.
Teraz można użyć soli i pieprzu, przemieszać i podać z dodatkiem połówek pomidorków koktajlowych.
Komentarze