Wątróbka z groszkiem

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie, oprócz tego, że jest bardzo smaczne,przygotowuje się szybko i łatwo. Robię je często.To ulubiona potrawa mojego męża Pawła.

Składniki:

  • ● 30 dag wątróbki wieprzowej
    ● 2 czerwone cebule
    ● 15 dag mrożonego zielonego groszku
    ● 2 kwaśne jabłka
    ● szklanka bulionu warzywnego
    ● 4 łyżki masła
    ● 1/2 łyżeczki cukru
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● łyżka mąki
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wątróbki usuwamy błony,
    mięso myjemy i kroimy w kawałki.
    Obrane jabłka kroimy
    w kostkę, cebule w piórka.
  • 2. Jabłka podlewamy łyżką
    wody i dusimy w rondelku. Na
    patelni roztapiamy połowę masła,
    wkładamy cebulę, oprószamy
    cukrem i szklimy. Wsypujemy
    groszek, smażymy
    kilka minut. Wlewamy bulion,
    dodajemy jabłka i go tujemy
    około 10 minut. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • 3. Pozostałe masło roztapiamy
    na osobnej patelni. Wątróbkę
    obtaczamy w mące i smażymy,
    aż się zrumieni. Oprószamy
    solą i pieprzem.
  • 4. Na talerz wykładamy jabłka
    z groszkiem, na nich wątróbkę
    lub wszystko mieszamy. Posypujemy
    natką pietruszki. Podajemy
    z pieczywem, kluseczkami
    lub z ryżem na sypko.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Wątróbka będzie delikatniejsza i smaczniejsza, jeśli przed smażeniem wymoczymy ją co najmniej pół godziny w mleku. ● Podroby najlepiej doprawić białym, świeżo zmielonym pieprzem. Można też posypać roztartym suszonym majerankiem albo tymiankiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować