waterzooi...

3.5 (2 ocen)

belgijska zupa z kawałkami kurczaka. U mnie jest z kurczaka ale szukając przepisu widziałam że są wersje z rybą.

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę
    posiekany por
    3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
    sól
    biały pieprz
    5 filiżanek bulionu z kurczaka
    2 listki laurowe
    4 gałązki natki i garść posiekanej do posypania
    4 gałązki świeżego tymianku
    pierś kurczaka
    3/4 filiżanki gęstej śmietany
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Waterzooi... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokim rondlu stop masło na małym ogniu. Włóż warzywa, duś około 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Zwiąż w bukiecik listki laurowe, natkę i tymianek, wrzuć do rondla. Wlej bulion, przykryj i zagotuj.
  • 3. Włóż kurczaka, zmniejsz ogień. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Teraz odkryj rondel, wyjmij kurczaka i pokrój go na kawałki.
  • 4. Wymieszaj śmietanę z żółtkiem. Połącz z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do pozostałej zupy i energicznie mieszaj przez 2-3 minuty.
  • 5. Nie gotuj! Kurczaka włóż z powrotem do rondla, posyp posiekaną natką. Ponownie przypraw do smaku. Podawaj z gorącą bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować