Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić na kawałki (ok 2cm). Podsmażyć na odrobinie oleju razem z przyprawą do kurczaka. Na tej samej patelni podsmażyć również pokrojone pieczarki. Do pieczarek wlać bulion i dusić ok 10 minut. Następnie wlać obie śmietany, dodać tymianek i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli sos nie zgęstnieje można wymieszać 2 łyżeczki mąki z niewielką ilością wody i wlewać powoli do sosu cały czas mieszając.
Podawać z makaronem ugotowanym al. dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
2.Kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić na kawałki (ok 2cm). Podsmażyć na odrobinie oleju razem z przyprawą do kurczaka. Na tej samej patelni podsmażyć również pokrojone pieczarki. Do pieczarek wlać bulion i dusić ok 10 minut. Następnie wlać obie śmietany, dodać tymianek i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
Jeśli sos nie zgęstnieje można wymieszać 2 łyżeczki mąki z niewielką ilością wody i wlewać powoli do sosu cały czas mieszając.
Podawać z makaronem ugotowanym al. dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Komentarze