Sos mięsno-warzywny do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelnię wlewamy odrobinę wody i wkładamy mięso mielone. Podduszamy, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy do dużego garnka.
2.Pieczarki obieramy i przekrawamy na pół. Kroimy w grubsze półplasterki. Lekko solimy i wrzucamy na rozgrzana, polaną oliwą z oliwek patelnię, podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka z mięsem.
3.Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Zarumieniamy na patelni i przekładamy do garnka.
4.Pomidory nacinamy na wierzchołkach, wkładamy do miski i zalewamy je wrzątkiem, aby się sparzyły. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka i podduszamy. Gdy zrobią się miękkie, rozgniatamy je i przekładamy do garnka, w którym są pozostałe składniki.
5.Do garnka ze składnikami dodajemy kukurydzę, fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podlewamy wodą (ok. 1-1,5 szklanki). Stawiamy garnek na małym ogniu.
6.Potrawę przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką (ok. 1 łyżeczka) oraz sporą ilością suszonej bazylii (może być świeża). Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Komentarze