Sos mięsno-warzywny do makaronu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealny do makaronu, ryżu, kaszy i ziemniaków.

  • 40 min

Składniki:

  • Mięso mielone 50 dag
    Cebula biała 2 szt.
    Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
    Fasola czerwona konserwowa 0,5 puszki
    Czosnek 2 ząbki
    Pomidory 4 szt.
    Pieczarki 30 dag.
    przecier pomidorowy 0,5 słoiczka
    Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka mielona, bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos mięsno-warzywny do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnię wlewamy odrobinę wody i wkładamy mięso mielone. Podduszamy, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy do dużego garnka.
  • 2. Pieczarki obieramy i przekrawamy na pół. Kroimy w grubsze półplasterki. Lekko solimy i wrzucamy na rozgrzana, polaną oliwą z oliwek patelnię, podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka z mięsem.
  • 3. Obieramy cebulę i kroimy ją w kostkę. Zarumieniamy na patelni i przekładamy do garnka.
  • 4. Pomidory nacinamy na wierzchołkach, wkładamy do miski i zalewamy je wrzątkiem, aby się sparzyły. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka i podduszamy. Gdy zrobią się miękkie, rozgniatamy je i przekładamy do garnka, w którym są pozostałe składniki.
  • 5. Do garnka ze składnikami dodajemy kukurydzę, fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przecier pomidorowy. Całość mieszamy i podlewamy wodą (ok. 1-1,5 szklanki). Stawiamy garnek na małym ogniu.
  • 6. Potrawę przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, papryką słodką (ok. 1 łyżeczka) oraz sporą ilością suszonej bazylii (może być świeża). Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kukurydza Makaron Mięso Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować