Sos warzywny do ryby, do mięsa, do makaronu dla zapracowanych

4.49 (164 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Wystarczy wyjąć, zagrzać i gotowe.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże cebule
    4 marchewki
    pietruszka
    seler mały, albo pół większego
    200 g koncentratu pomidorowego
    olej rzepakowy do smażenia
    1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
    łyżka cukru
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Sos warzywny do ryby, do mięsa, do makaronu dla zapracowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, selera, obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce do warzyw. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jeszcze chwilę dusić.
    Gorący sos przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręcić wieczka i odwrócić do góry denkiem. Pozostawić do wystygnięcia.
    Sięgać po słoiczek zależnie od potrzeby.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Pomidor Ryby Seler Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować