Jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Wystarczy wyjąć, zagrzać i gotowe.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 duże cebule
4 marchewki
pietruszka
seler mały, albo pół większego
200 g koncentratu pomidorowego
olej rzepakowy do smażenia
1/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki chili
łyżka cukru
sól do smaku
Sos warzywny do ryby, do mięsa, do makaronu dla zapracowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę, selera, obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce do warzyw. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa i 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Jeszcze chwilę dusić.
Gorący sos przełożyć do czystych, wyparzonych słoiczków. Zakręcić wieczka i odwrócić do góry denkiem. Pozostawić do wystygnięcia.
Sięgać po słoiczek zależnie od potrzeby.
Smacznego.
Komentarze