sos mięsno - warzywny do makaronu

4.5 (193 ocen)

  • 40 min

dobry sposób na obiad w momencie, kiedy mamy mało mięska, a sporo głodnych :)), czyli ekonomia i pyszny smak na talerzu :)

  • 40 min

Składniki:

  • 50 gramów mięsa mielonego (może być wieprzowe, drobiowe, jakie macie)
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    około 0,5 kg mrożonej mieszanki warzywnej (ja miałam trochę leczo, trochę chińskiej, trochę do zup)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
    1 duża cebula
    sól, pieprz, może być ziołowy
    ostra i słodka papryka
    szczypta ziół prowansalskich lub np przyprawy do pizzy
    starty drobno parmezan lub inny ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Sos mięsno - warzywny do makaronu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko podsmażyć z posiekaną cebulką, dodać przyprawy, wrzucić mieszankę, podlać około 0,5 szklanki wody, gotować około 20 - 25 minut pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając, pod koniec duszenia doprawić, dodać koncentrat (opcjonalnie), gotowe. Na talerzach posypać drobno startym serem żółtym.
    Danie podałam z makaronem i chrzanowym colesławem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować