Warzywna potrawka z ryżem

4.5 (150 ocen)

  • 40 min

Ryz, szparagi i pomidorki. Pychotka!

  • 40 min

Składniki:

  • 350 g szparag
    2 szklanki ryżu basmati
    1 duża cebula
    czosnek w proszku
    1 i 1/2 l bulionu warzywnego
    1 puszka pomidorów pelati
    150 g tartego sera żółtego
    pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywna potrawka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj bulion z dwóch kostek warzywnych. Ugotuj ryz według opisu na opakowaniu.
  • 2. Umyj i osusz szparagi, pokoj na małe kawałki. Wrzuć do gotującej sie wody i gotuj przez 3 mnuty. Odsącz i odłóż.
  • 3. Cebulę pokrój w małą kosteczkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw czosnkiem i dodaj do ugotowanego ryżu. Zalej połową bulionu. Gotuj przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj resztę bulionu, odsączone pomidory z puszki i szparagi. Dopraw pieprzem i gotuj, mieszając co kilka minut,aż ryż wchłonie bulion.
  • 4. Zetrzyj ser na tarce o średnich oczkach ( zostaw trochę do dekoracji) i wymieszaj z ryżem.
  • 5. Podawaj od razu po ugotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować