350 g szparag
2 szklanki ryżu basmati
1 duża cebula
czosnek w proszku
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów pelati
150 g tartego sera żółtego
pieprz
oliwa z oliwek
Warzywna potrawka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj bulion z dwóch kostek warzywnych. Ugotuj ryz według opisu na opakowaniu.
2.Umyj i osusz szparagi, pokoj na małe kawałki. Wrzuć do gotującej sie wody i gotuj przez 3 mnuty. Odsącz i odłóż.
3.Cebulę pokrój w małą kosteczkę i podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw czosnkiem i dodaj do ugotowanego ryżu. Zalej połową bulionu. Gotuj przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj resztę bulionu, odsączone pomidory z puszki i szparagi. Dopraw pieprzem i gotuj, mieszając co kilka minut,aż ryż wchłonie bulion.
4.Zetrzyj ser na tarce o średnich oczkach ( zostaw trochę do dekoracji) i wymieszaj z ryżem.
Komentarze