Zapiekane warzywa w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Warzywa w mojej kuchni grają rolę pierwszorzędną. Staram się ich spożywać jak najwięcej. Coraz częściej goszczą na moim stole dania bez mięsa. Aby takie jedzenie nie było nudne trzeba je urozmaicać ziołami, zieleniną i przełamywać słodkość warzyw, np. poprzez dodanie ogórka kiszonego czy przecieru pomidorowego. I tak powstały warzywa zapiekane. Danie bardzo dobre, lekkostrawne i wyraziste. Polecam :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 l gęstego przecieru pomidorowego lub zmiksowane pomidory z
    puszki
    -2 cukinie (ok. 25 cm )
    -2 duże marchewki
    -2-3 ogórki kiszone
    -1 szklanka ugotowanego ryżu
    -1 duża kulka sera mozzarella
    -2 duże ząbki czosnku
    -1 łyżka ziół prowansalskich
    -1 łyżka pieprzu ziołowego
    -świeże gałązki tymianku
    -4 świeże lub suszone listki laurowe
    -sól do smaku
    -olej rzepakowy
    -zielenina do posypania, np. natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekane warzywa w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przecier pomidorowy 1. Do przecieru pomidorowego dodać zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól i posiekany drobno czosnek, wymieszać.
  • Marchewka obgotowana 2. Marchewki obgotować w całości 10 minut, odcedzić i wystudzić.
    Po czym obrać i pokroić w plasterki o grubości ok.1 cm.
  • Cukinia 3. Cukinię umyć, nie obierać i pokroić jak marchewkę.
  • Ogórki kiszone 4. Tak samo postąpić z ogórkami kiszonymi.
    Na patelni rozgrzać dobrze olej i krótko obsmażyć cukinię z dwóch stron.
  • Podsmażona cukinia na przecierze pomidorowym 5. Na dno żaroodpornej formy ( u mnie o wym. 30 x20 ) wylać połowę przecieru, na niego wyłożyć plastry cukinii.
  • Kiszone ogórki, ryż i marchewka 6. Na cukinię wyłożyć marchewkę, następnie ryż, wyłożyć dwie - trzy gałązki świeżego tymianku lub posypać suszonym. Można skropić delikatnie przyprawą maggi. Ułożyć ogórki kiszone.
  • Mozzarella i przecier pomidorowy 7. Zalać pozostałym przecierem pomidorowym i ułożyć pokrojoną w plastry kulkę mozzarelli. Ułożyć liście laurowe.
  • 8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° (góra-dół termoobieg)
    na 25-30 minut.
  • Zielenina 9. Danie podawać obficie posypane zieleniną.

Porady

Jeżeli lubicie warzywa z mięsem wystarczy dodać w środek warstwę mielonego mięsa, przyprawionego czosnkiem, solą i pieprzem, wcześniej podsmażonego na patelni, i wyjdzie treściwa i syta zapiekanka warzywno- mięsna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować