Warzywa po grecku

4.44 (208 ocen)

  • 20 min

Jest to odpowiednik ryby po grecku dla wegetarian. Potrawa jest niezwykle prosta, tania i przepyszna. Znakomicie smakuje z chlebem lub ziemniakami.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 marchewki
    2 pietruszki
    1 mały seler
    2 cebule
    przecier pomidorowy
    opakowanie kostki sojowej lub kotletów sojowych
    1 łyżka Vegety
    sól, pieprz, cukier, 4 gożdziki (opcjonalnie)
    kilka łyżek oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (208 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
  • 2. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce.
    Dodaj do cebuli i duś aż będą miękkie. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody.
  • 3. Gdy warzywa będą już miękkie dodaj przecier i przyprawy.
  • 4. Kostkę sojową wrzuć do gotującej się wody z Vegetą i gotuj około 4 minut.
  • 5. Odsączoną kostkę dodaj do warzyw, wymieszaj i duś jeszcze około 5 minut.

Porady

Potrawa jest bardzo dobra na ciepło jak i na zimno. Można do niej dodać trochę maggi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować