Warzywa do ryby po grecku (w słoiku)

4.46 (173 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zawsze sobie ułatwiam zadanie w kuchni i tak przygotowane warzywa też posłużą mi do szybkiego przygotowania ryby lub kurczaka po grecku, albo będą dodatkiem do mięsa gotowanego czy smażonego, zwłaszcza przed świętami, kiedy to jesteśmy bardzo zapracowani.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 sztuk dużej cebuli
    1 biały por
    2 duże pietruszki
    0,5 selera korzennego
    6 dużych marchewek
    1 szklanka wina różowego
    4 duże listki laurowe
    8 kulek ziela angielskiego
    1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    2 pełne łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki jarzynki
    5 łyżeczek cukru
    Około 50 gram masła
    2 łyżki sosu słodko pikantnego chili
Wystaw ocenę:

4.46 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ryba Sosy Sos warzywny

Warzywa do ryby po grecku (w słoiku) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w talarki a por w kosteczkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    W rondlu zeszklić cebulę dodając 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki jarzynki. Następnie dodać por, chwilę podsmażyć i dodać pozostałe warzywa, podsmażyć 3-4 minuty, wlać wino, dodać ziele, listki, pieprz, paprykę mieloną, sól, cukier, masło i dusić około 30 minut. Rondla nie przykrywamy pokrywką, aby odparować alkohol. Pod koniec dodać sos słodko pikantny i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoików, zamknąć i pasteryzować 20 minut.
    Z tej porcji warzyw jest 1 słoik 0,9 litra, 1 słoik 0,7 litra i 1 słoik 0,5 litra
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować