Warkocz wieszcza z trzech mięs

4.5 (183 ocen)

Pomysł na warkocz z trzech mięs pochodzi od poety, który mieszkał w mojej okolicy - Bolesława Leśmiana. Tym pysznym daniem raczył swoich gości. Ja po zmianach proponuję państwu.

Składniki:

  • 300 g boczku
    300 g piersi z kurczaka
    300 g schabu

    Marynata do boczku:
    1 łyżeczka musztardy
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Marynata do schabu:
    1 ząbek posiekanego czosnku
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz

    Marynata do kurczaka:
    1 łyżeczka miodu
    szczypta chili
    1 łyżeczka sosu sojowego
    pieprz

    Dodatkowo:
    3/4 szkl bulionu
    1/2 szkl czerwonego wina
    50 g smalcu
    6 wykałaczek

    6 pieczarek
    1 łyżeczka masła
    gałązka tymianku
    pieprz, sól

    3 jabłka
    3 łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warkocz wieszcza z trzech mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zamarynowane mięso 1. Mięso pociąć tak, żeby z każdego rodzaju mięsa wyszło po trzy jednakowej wielkości paski o długości ok 20 cm. Każdy rodzaj mięsa osobno zamarynować i na kilkanaście godzin włożyć do lodówki.
  • Początek warkocza 2. Brać po jednym pasku z każdego rodzaju mięsa, spiąć wykałaczką, zapleść warkocz i na końcu też spiąć.
  • Smażenie warkoczy 3. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć warkocze z obu stron.
  • Bulion i wino 4. Dodać bulion i wino, dusić 12 minut bez przykrycia, odwrócić na drugą stronę i dusić pod przykryciem 15 minut
  • Jabłka przygotowane do pieczenia 5. Z jabłek ściąć czapeczkę od strony ogonka, wydrążyć, włożyć masło, przykryć i piec 7 min temp 150 stopni.
    Umyte, pokrojone pieczarki usmażyć na maśle z tymiankiem, pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować