Pomysł na warkocz z trzech mięs pochodzi od poety, który mieszkał w mojej okolicy - Bolesława Leśmiana. Tym pysznym daniem raczył swoich gości. Ja po zmianach proponuję państwu.
Składniki:
300 g boczku
300 g piersi z kurczaka
300 g schabu
Marynata do boczku:
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Warkocz wieszcza z trzech mięs - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pociąć tak, żeby z każdego rodzaju mięsa wyszło po trzy jednakowej wielkości paski o długości ok 20 cm. Każdy rodzaj mięsa osobno zamarynować i na kilkanaście godzin włożyć do lodówki.
2.Brać po jednym pasku z każdego rodzaju mięsa, spiąć wykałaczką, zapleść warkocz i na końcu też spiąć.
3.Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć warkocze z obu stron.
4.Dodać bulion i wino, dusić 12 minut bez przykrycia, odwrócić na drugą stronę i dusić pod przykryciem 15 minut
5.Z jabłek ściąć czapeczkę od strony ogonka, wydrążyć, włożyć masło, przykryć i piec 7 min temp 150 stopni.
Umyte, pokrojone pieczarki usmażyć na maśle z tymiankiem, pieprzem i solą.
Komentarze