Rosół z trzech gatunków mięs

  • wyświetlono: 131 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jejku jaka ja szczęśliwa wczoraj przyjechała moja córcia która uczy się w Piszu i wiecie co poszła na kierunek mechanika samochodowego, nie ważne ważne że jest ze mną bo bardzo rzadko przyjeżdża ze względu na dojazd. Pytałam dziś co gotujemy i właśnie córcia zachciała rosołu powiedziała " Mamo ugotuj mi rosół twój jest nie zastąpiony nikt takiego nie umie ugotować ", no to mamusia posłuchała i córeczce rosołek przepyszny ugotowała.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

650 g szyja indycza,

660 g porcji rosołowych z kurczaka,

600 g zestaw rosołowy wołowy,

250 g marchwi,

150 g korzeń pietruszki,

2 łyżki liści pora i selera,

1,5 łyżeczki przyprawy Doprawka,

100 g cebuli 2 małe sztuki,

5 ziarenek ziela angielskiego,

1 duży liść laurowy,

1 pęczek natki pietruszki 25 g,

1 łyżka liści lubczyk.

Sposób przygotowania przepisu:

Rosół z trzech gatunków mięs

  • rosół1. Do dużego garnka włożyć opłukane zimną wodą opisane mięsa wkroić dowolnie marchew oraz korzeń pietruszki, wlać dwa litry wody. Wstawić na ogień i zagotować, jak już się gotuje zmniejszyć ogień, zebrać powstałe w czasie gotowania szumowiny. Po zebraniu szumowin dodać pokrojone liście pora i selera ,podpaloną na gazie lub kuchni cebulę oraz doprawić przyprawą z solą ( u mnie doprawka ). Całość gotować na bardzo wolnym ogniu około trzech godzin tak aby rosół tylko pyrkotał.
  • rosół2. W czasie gotowania się a właściwie pyrkotania rosołu dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Pod koniec gotowania czyli tak mniej więcej po trzech godzinach dodać pokrojona drobno natkę pietruszki i całość zagotować. Jak już mięso jest mięciutkie i praktycznie się rozpada wyłączyć gaz i zdjąć rosół z ognia.
  • rosół3. Gdy już mamy ugotowany pyszny rosół makaron ugotować osobno kto jaki lubi ja wybrałam drobne muszelki. Ale każdy może używać makaronu jaki lubi.
  • rosół4. Pyszny gorący rosołek podałam z ugotowanym osobno makaronem oraz wkładką mięsa wołowego. Rosół wyszedł
    tak przepyszny że córka nie mogła się objeść, wyglądała jak gruby bąk. Bardzo się cieszę że jej tak bardzo posmakował. Nie chwaląc się sama jestem z siebie dumna że wyszedł taki smaczny. Przed podaniem rosołu można doprawić świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaobiadrosół

Komentarze

Podobne przepisy

Rosół z kaczki

Dodane przez: Klaudia0318

Domowy rosół z kaczki.

Idealny na przeziębienie. Pyszny...


Rosół z prośnianek

Dodane przez: Martyna1991

Rosół z prośnianek

Rosół który w mojej rodzinie nazywany...

Rosół z kaczki.

Dodane przez: BABECZKA 35

Rosół z kaczki.

Kaczkę dostałam i ugotowałam z...

Domowy rosół z makaronem

Dodane przez: akrobatka22

Domowy rosół z makaronem

Niedziela bez rosołu to dzień stracony...

image-0fovgeh

Dodane przez: paolineczka

Rosół z kaszą manną

U mnie w rodzinnym domu , od czasu...

Rosół

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Rosół z domowym makaronem

Jak rosół to zazwyczaj tylko z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE