Wariacja malinowej chmurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Wszystkie składniki zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 2 równe części i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na każdy placek wyłożyć bezę z białek i posypać kokosem. Upiec na złoto w 180C.
2.Beza:Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając wsypywać partiami cukier. Wierzch posypać kokosem.
3.Masa malinowa: Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody. Do chłodnych wsypać maliny. Tężejącą masę wylać na śmietanę.
4.Masa śmietanowa: Śmietanę podzielić na pół. Jedną galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl wrzątku. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru na sztywno. Na koniec powoli wlewać jeszcze ciepłą galaretkę. Przełożyć masę na placek. Poczekać aż masa całkowicie stężeje. W taki sam sposób przygotować resztę śmietany i wylać ją na stężałą masę malinową. Przykryć ostatnim plackiem. Udekorować według uznania.
Komentarze