Wariacja malinowej chmurki

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna wariacja smaków!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    15 dag margaryny
    1 jajko
    2,5 szkl mąki
    ¾ szkl cukru
    3 łyżki ciepłego miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Beza:
    5 białek
    ¾ szkl cukru
    10 dag kokosu

    Masa malinowa:
    3 malinowe galaretki
    Ok. 80 dag malin – mogą być mrożone

    Masa śmietanowa:
    Ok. 700ml śmietany 30%
    2 galaretki cytrynowe
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wariacja malinowej chmurki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki zarobić na gładkie ciasto. Podzielić na 2 równe części i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na każdy placek wyłożyć bezę z białek i posypać kokosem. Upiec na złoto w 180C.
  • 2. Beza:Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając wsypywać partiami cukier. Wierzch posypać kokosem.
  • 3. Masa malinowa: Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody. Do chłodnych wsypać maliny. Tężejącą masę wylać na śmietanę.
  • 4. Masa śmietanowa: Śmietanę podzielić na pół. Jedną galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl wrzątku. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru na sztywno. Na koniec powoli wlewać jeszcze ciepłą galaretkę. Przełożyć masę na placek. Poczekać aż masa całkowicie stężeje. W taki sam sposób przygotować resztę śmietany i wylać ją na stężałą masę malinową. Przykryć ostatnim plackiem. Udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować