Waniliowy sernik z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny, kremowy, waniliowy sernik z truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dla podbicia smaku warto po upieczeniu i przestudzeniu udekorować go kawałkami świeżych truskawek i polać roztopioną czekoladą.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Spód:
    150 g czekoladowym markiz lub markizy jasne i 1 łyżka gorzkiego kakao
    50 g roztopionego masła
    Sernik:
    1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
    220 g cukru (1 szklanka 250 ml)
    4 duże jajka
    1 laska wanilii
    1 budyń (40 g) waniliowy (bez cukru)
    400 g truskawek
    Dodatkowo:
    400 g truskawek
    50 g (1/2 tabliczki) gorzkiej czekolady
    3 łyżki mleka 3,2%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Jajko

Waniliowy sernik z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Ciastka zmielić w robocie i wymieszać ze stopionym masłem. Masą wylepić spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
    Sernik wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec ok. 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Wykończenie: Przed podaniem wierzch udekorować pokrojonymi truskawkami i rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.
  • 2. Sernik: Jajka krótko zmiksować z cukrem i miąższem z jednej laski wanilii. Dodać ser, zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać proszek budyniowy i połączyć całość. Masę serową wylać na schłodzony spód, na wierzchu sernika poukładać połówki, umytych osuszonych i pozbawionych szypułek truskawek.
  • 3. Sernik wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut. Po tym czasie temp. zmniejszyć do 160 stopni i piec ok. 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić w uchylonym piekarniku na ok. 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
    Wykończenie: Przed podaniem wierzch udekorować pokrojonymi truskawkami i rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jajka Owoce Truskawki Twaróg Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować