puszysty sernik waniliowy

4.51 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min

delikatny, mocno waniliowy sernik w stylu klasycznym :) do sernika nie dodałam rodzynek, bo nie lubimy ich w serniku, a skórka pomarańczowa lub cytrynowa zaburzyłaby smak wanilii

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego półtłustego
    150 gram stopionego, schłodzonego masła
    8 jaj
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/3 szklanki cukru pudru
    miąższ z 1 laski wanilii
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Puszysty sernik waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser, jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ogrzały (wyjęłam 3 godziny wcześniej).

    Ser przepuścić przez praskę.
    Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem, białka ubić na pianę.


    Ser utrzeć z masłem, następnie do masy serowej przesiać mąkę ziemniaczaną i stopniowo ucierając dodawać krem żółtkowy i miąższ z wanilii, całość ma być idealnie jednorodna (ucierałam blenderem). Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej krupczatką tortownicy 24 cm lub 26 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 45 - 50 minut. W trakcie pieczenia i 30 minut po nim absolutnie nie otwieramy drzwiczek piekarnika.
    Po 30 - 40 minutach uchylamy drzwiczki na 60 minut, potem wyjmujemy na blat, następnie posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować