WANILIOWY SERNIK Z CZEREŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na kruchym spodzie z kruszonką i czereśniami. Sernik wyszedł idealny, pyszny.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -300 g. masła
    -3,5 szklanki mąki
    -50 g. cukru
    -6 żółtek (białka można zamrozić)
    -2,5 łyżeczki proszku do piecz.


    MASA SEROWA:
    -1 kg.sera waniliowego z wiaderka
    -1/2 kg. sera śmietankowego
    -5 jajek
    -200 g. cukru
    -1 gęsta śmietana 18 % -250 ml.
    -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    -3 budynie waniliowe (na 0,5 l.)

    OWOCE:
    -ok.1 l. drylowanych czereśni

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Waniliowy sernik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WANILIOWY SERNIK Z CZEREŚNIAMI 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do piecz. Rozdrobnić mikserem, odłożyć 1/3 ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić na blaszkę 30x40,lub rozwałkować. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.
  • WANILIOWY SERNIK Z CZEREŚNIAMI 2. masa serowa-Jaja zmiksować z cukrem. Dołożyć ser,wlać śmietanę, ekstrakt i zmiksować. Przesiać budynie i zmiksować. Wylać masę na ciasto.
  • WANILIOWY SERNIK Z CZEREŚNIAMI 3. owoce-Drylowane czereśnie rozsypać na serze.
  • WANILIOWY SERNIK Z CZEREŚNIAMI 4. kruszonka-Tą zostawioną część ciasta, rozsypać po czereśniach.
  • WANILIOWY SERNIK Z CZEREŚNIAMI 5. Piec w nagrzanym piekarniku ok.60-70 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia jak mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.
  • WANILIOWY SERNIK Z CZEREŚNIAMI 6. Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem. Kroić na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować