Sernik na kruchym spodzie z kruszonką i czereśniami. Sernik wyszedł idealny, pyszny.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO:
-300 g. masła
-3,5 szklanki mąki
-50 g. cukru
-6 żółtek (białka można zamrozić)
-2,5 łyżeczki proszku do piecz.
MASA SEROWA:
-1 kg.sera waniliowego z wiaderka
-1/2 kg. sera śmietankowego
-5 jajek
-200 g. cukru
-1 gęsta śmietana 18 % -250 ml.
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-3 budynie waniliowe (na 0,5 l.)
Waniliowy sernik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do piecz. Rozdrobnić mikserem, odłożyć 1/3 ciasta na posypkę. Tą większą część zagnieść i wylepić na blaszkę 30x40,lub rozwałkować. Blaszkę powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.
2.masa serowa-Jaja zmiksować z cukrem. Dołożyć ser,wlać śmietanę, ekstrakt i zmiksować. Przesiać budynie i zmiksować. Wylać masę na ciasto.
3.owoce-Drylowane czereśnie rozsypać na serze.
4.kruszonka-Tą zostawioną część ciasta, rozsypać po czereśniach.
5.Piec w nagrzanym piekarniku ok.60-70 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia jak mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia.
6.Po przestygnięciu, oprószyć cukrem pudrem. Kroić na następny dzień.
Komentarze