Waniliowa Owsianka

0 (0 ocen)

  • 10 min

"Odrobina Wanilii zawsze doda przyjemnego smaku..."Owsianka, można rzec, jest podstawowym daniem podczas każdej diety, zdrowego odżywiania, czy też po prostu stylu życia. To ostatnie stwierdzenie najbardziej mnie się podoba...

  • 10 min

Składniki:

  • -100 g płatków owsianych górskich
    -woda
    -50 ml mleka 0,5 %
    -50 g jabłka
    -10 g xylitolu / 10 szt. słodzika (rozdrobnionego)
    -10-15 g proszku budyniu Waniliowego ("Delecta" - nie zawiera cukru)
    -10 g rodzynek
    -plasterek cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Owsianka

Waniliowa owsianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy 100 g płatków owsianych do miski
  • 2. Zalewamy przygotowaną wodą, tak aby odrobinę przykryła płatki, po czym przykrywamy talerzykiem miskę.
  • 3. Podczas namaczania płatków owsianych - ścieramy 50 g jabłka na najmniejszym oczku tarka
  • 4. Mieszamy 50 ml mleka 0,5% z 10-15 g proszku budyniu "Delecta", do momentu uzyskania płynnej konsystencji, gramatura budyniu jest zależna od intensywności smaku (ja osobiście wsypuję 10 g).
  • 5. Kroimy rodzynki, przygotowujemy xylitol/słodzik.
  • 6. Namoczone płatki przekładamy do garnka na ogniu, dolewamy mleko zmieszane z budyniem, mieszając dosypujemy rodzynki, całość gotujemy ok. 2 - 3 min ciągle mieszając.
  • 7. Wykładamy na miseczkę, dekorujemy plastrem cytryny, którą możemy oczywiście lekko sobie skropić Naszą owsiankę.

Porady

Ciekawostka na koniec: systematycznie spożywanie płatków owsianych typu górskiego, obniża stężenie cholesterolu we krwi. Pozdrawiam !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować