Walentynkowa zupa truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uświetni walentynkową kolację albo... obiad. Warto przygotować ją dla ukochanej osoby nie tylko z okazji Walentynek, bo wspaniale smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Ponadto truskawki, wanilia i pomarańcze to znane od wieków afrodyzjaki. W sezonie, ze świeżych truskawek równie dobra.

  • 20 min

Składniki:

  • - 45 dag mrożonych truskawek bez szypułek (w sezonie świeżych),
    - 1 duża pomarańcza,
    - 400 ml wody,
    - 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku),
    - 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego),
    - nasionka z 1/2 laski wanilii (lub łyżeczka cukru waniliowego),
    Dodatkowo:
    - 4 sucharki,
    - 2-3 łyżki płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa Desery Sok

Walentynkowa zupa truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki rozmrozić na sicie, osączyć.
    Pomarańczę sparzyć, umyć i wymasować (by uzyskać z niej jak najwięcej soku).
    Obrać z niej cienko skórkę, a następnie wycisnąć sok.
  • 2. Do garnka włożyć truskawki, dodać skórkę z pomarańczy, nasionka wanilii, wlewać wodę i sok pomarańczowy, zagotować, zdjąć z ognia. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.
    Proszek budyniowy wymieszać z cukrem i rozrobić w niewielkiej ilości wody, wlewać do zmiksowanej, gotującej się zupy i gotować jeszcze ok. 4-5 minut mieszając.
  • 3. Za pomocą foremek w kształcie serca wyciąć z sucharków serduszka.
    Zupę rozlać do miseczek, udekorować serduszkami-sucharkami i płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Sok pomarańczowy Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować