Walentynkowa zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić smalec, opruszyć łyżeczką słodkiej papryki ( niech uwolni aromat ) włożyć mięso z kiełbasą i smażyć z 10 min, następnie dodać cebulkę i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu.
2.Połowę opakowania " pomysłu na zupę gulaszową - Winiary " wsypać do litra zimnej wody wymieszać. Wlać na patelnię niech się zagotuje ( łatwiej ściągnie się silikonową szpatułką wszystkie smaki z patelni ), przełożyć do garnka wsypać szczyptę kminku i liście laurowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie ok 30 - 40 min. Jeśli zupa zrobi się za gęsta dolać wody i znów przyprawić do smaku.
3.Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do zupy za 10 - 15 min będą gotowe, wtedy dodać paprykę, ugotowaną fasolkę i wsypać drugą połowę opakowania " pomysłu na zupę gulaszową - Winiary " tą ostrą. Gotować jeszcze z 5 - 8 min. Jak się lubi smacznym dodatkiem będzie świerze pieczywo
Porady
Gotuj w dobrym humorze z uśmiechem, wtedy dobre emocje przekażesz osobie, która będzie to zajadać:-)
Komentarze