Wakacyjny torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny deser na ciepłe dni. W trzech kolorach i trzech smakach- mocno czekoladowym, śmietankowo-kokosowym i truskawkowym. Torcik, aby było nieco zdrowiej, przygotowałam na pełnoziarnistym spodzie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    · 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    · 1/3 szklanki oleju rzepakowego
    · 65 g cukru pudru
    · 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    · 2,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    · skórka otarta z połowy cytryny
    Masa czekoladowa:
    · 200 g jogurtu naturalnego
    · 100 g serka śmietankowego waniliowego
    · 200 g nutelli
    · łyżeczka kakao
    · 25 g żelatyny + 1 szklanka gorącej wody
    · 1-2 łyżki cukru pudru
    Masa kokosowo-śmietankowa:
    · 200 ml mleczka kokosowego
    · 250 ml śmietany 30-36%
    · 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
    · 25 g żelatyny + 1 szklanka gorącej wody
    Masa truskawkowa:
    · 400 g truskawek
    · ok. 2,5 łyżki żelatyny + ok. 1/4 szklanki wody
    · 2-4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wakacyjny torcik tricolor na pełnoziarnistym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto-
    Przygotowujemy ciasto- do miski wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder- mieszamy. Dodajemy olej i całość dokładnie wyrabiamy. Dodajemy śmietanę i skórkę cytrynową. Ponownie wyrabiamy. Pieczemy ok. 25 minut, termoobieg 180 stopni (tortownica o średnicy 28 cm, wysmarowana masłem i wysypana mąką, ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem).
    · truskawki do wyłożenia na cieście
    Owoce przekrawamy na pół i układamy na ściankach tortownicy (boki tortownicy należy najpierw wyłożyć folią spożywczą, na dnie układamy wystudzone ciasto).
  • 2. Masa czekoladowa-
    Żelatynę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do jogurtu naturalnego połączonego z cukrem, serkiem, nutellą i kakao. Wykładamy na przygotowane ciasto z truskawkami. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Na masie czekoladowej układamy plasterki truskawek.
  • 3. Masa kokosowo-śmietankowa:
    Żelatynę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do mleczka kokosowego. Do masy dodajemy ubitą z cukrem śmietanę. Całość dobrze, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy na masę czekoladową z truskawkami. Całość dobrze schładzamy.
  • 4. Masa truskawkowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem , dodajemy tężejącą żelatynę i dobrze mieszamy. Wykładamy na masę kokosowo-śmietankową. Schładzamy. Dekorujemy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować