Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag
    0,5 szkl luksusowej Młynomag
    200 g masła
    2 żółtka
    sól
    szczypta proszku do pieczenia

    200 g świeżych grzybów (opieńki kanie)
    1 cebula
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    300 ml śmietany 18%
    2 jajka
    szczypta estragonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli.
    Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy.

    Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku.

    Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min.
    rozkładamy równomiernie grzybki podsmażane i na wierchu kanie. Zalewamy śmietaną z jajkami i wstawiamy ponownie do piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować