Pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie

4.5 (189 ocen)

  • 15 min

Wygląda jak pizza, smakuje jak normalna pizza z piecyka, a jednak robi się ją szybciutko na patelni.

  • 15 min

Składniki:

  • ciasto
    20g drożdży
    łyżeczka cukru
    150ml wody
    2-3 łyżki mąki pszennej do zaczynu
    400g mąki razowej
    1/2 łyżeczka soli
    4 łyżki oliwy
    zioła prowansalskie

    sos
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki wody
    ząbek czosnku
    oregano

    dodatki na jeden placek (wg uznania)
    1/2 mozzarelli
    kilka plasterków kiełbasy lub szynki
    kilka plasterków cebuli
    kilka plasterków pomidora
    ostra papryczka

Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z łyżeczką cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić do wyrośnięcia (10-15min).
    Po tym czasie do miski wsypać resztę mąki, dodać sól, oliwę, zioła oraz zrobiony zaczyn. Połączyć składniki, wyrobić tak by zbiło się w ładną gładką kulę. Można wyrobić je ręką bądź robotem kuchennym. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Przygotować sos pomidorowy. Wymieszać koncentrat z wodą, posiekanym drobno czosnkiem, można lekko osłodzić.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części (ciasta wystarcza na 5 placków o średnicy ok 20 cm). Placki rozwałkować.
  • 4. Rozgrzać dość mocno patelnie. Na suchą patelnie położyć placek i smażyć go ok. 3 min. Można sprawdzać co jakiś czas spód, żeby nie spalić ciasta.
  • 5. Gdy ciasto lekko wyrośnie i podpiecze się od spodu, placek przewrócić na druga stronę i szybko posmarować przygotowanym sosem, następnie ułożyć mozzarellę i resztę dodatków.
    Podsmażać jeszcze 2-3 min, żeby ser się rozpuścił i wszystkie składniki były ciepłe.
    Wyjąć, pokroić i jeść :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować