sos
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
ząbek czosnku
oregano
dodatki na jeden placek (wg uznania)
1/2 mozzarelli
kilka plasterków kiełbasy lub szynki
kilka plasterków cebuli
kilka plasterków pomidora
ostra papryczka
Pizza z patelni na pełnoziarnistym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z łyżeczką cukru, wymieszać z kilkoma łyżkami mąki i odstawić do wyrośnięcia (10-15min).
Po tym czasie do miski wsypać resztę mąki, dodać sól, oliwę, zioła oraz zrobiony zaczyn. Połączyć składniki, wyrobić tak by zbiło się w ładną gładką kulę. Można wyrobić je ręką bądź robotem kuchennym. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
2.Przygotować sos pomidorowy. Wymieszać koncentrat z wodą, posiekanym drobno czosnkiem, można lekko osłodzić.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części (ciasta wystarcza na 5 placków o średnicy ok 20 cm). Placki rozwałkować.
4.Rozgrzać dość mocno patelnie. Na suchą patelnie położyć placek i smażyć go ok. 3 min. Można sprawdzać co jakiś czas spód, żeby nie spalić ciasta.
5.Gdy ciasto lekko wyrośnie i podpiecze się od spodu, placek przewrócić na druga stronę i szybko posmarować przygotowanym sosem, następnie ułożyć mozzarellę i resztę dodatków.
Podsmażać jeszcze 2-3 min, żeby ser się rozpuścił i wszystkie składniki były ciepłe.
Wyjąć, pokroić i jeść :)
Komentarze