Ciasto Waciak

4.5 (149 ocen)

Zawsze robię to ciasto aby wykorzystać białka które zostają mi przy smażeniu pączków lub faworków.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka białek
    1 szklanka
    cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    2 galaretki kolorowe
    0,5 litra śmietany 18 %
    0,75 szklanki cukru
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto waciak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ubić białka z cukrem i dodać mąke z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę wyścieloną papierem d pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.
  • 2. 2 galaretki kolorowe rozpuścić wcześniej i odstawić do zastygnięcia na sztywno.
  • 3. Krem:
    0,5 litra śmietany utrzepać z cukrem.Wlać cieniutkim strumieniem łyżkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej iloci gotującej wody. Połączyć ze śmietaną. Następnie pokroić w kostkę zastygnięte galaretki i dodać je do uzyskanej masy.
  • 4. Krem lekko tężejący wyłożyć na połowę uprzednio upieczonego placka i przykryć drugą połową.

Porady

Wierzch ciasta mozna polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować