Ciasto Cycki murzynki

0 (0 ocen)

Pomimo swojej śmiesznej nazwy smakuje wspaniale.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    0,75 szklanki cukru pudru
    1 szklanka maku suchego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 paczka wiórek

    Masa:
    budyń smietankowy
    0,5 litra mleka
    0,5 szklanki cukru
    1 kostka masła

    dodatkowo:
    1 galaretka
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem pudrem na puszysta pianę,Następnie dodać po 1 żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodać mak,wiórki kokosowe i proszek do pieczenia .Delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni 30 minut.
  • 2. Masa:
    Z pół litra mleka odlać pół szklanki i rozpuścic w niej budyń. Resztę mleka wraz z cukrem zagotować i ciągle mieszając dodać rozpuszczony budyń.Zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. 1 kostę masła utrzeć na puszysta masę. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.Tak powstanie masa.
  • 4. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę.A na masę ułożyć nasączone w rozpuszczonej galaretce biszkopty,a na każdy biszkopt 1 rodzynek. Polać dekoracyjnie polewą. Odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.

Porady

Polewę czekoladowa można uzyskać rozpuszczając na parze połamaną czekoladę z 4-5 łyżkami mleka lub śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować