Ciasto cycki murzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z cukrem pudrem na puszysta pianę,Następnie dodać po 1 żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodać mak,wiórki kokosowe i proszek do pieczenia .Delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni 30 minut.
2.Masa:
Z pół litra mleka odlać pół szklanki i rozpuścic w niej budyń. Resztę mleka wraz z cukrem zagotować i ciągle mieszając dodać rozpuszczony budyń.Zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
3.1 kostę masła utrzeć na puszysta masę. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu ciągle miksując.Tak powstanie masa.
4.Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę.A na masę ułożyć nasączone w rozpuszczonej galaretce biszkopty,a na każdy biszkopt 1 rodzynek. Polać dekoracyjnie polewą. Odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
Porady
Polewę czekoladowa można uzyskać rozpuszczając na parze połamaną czekoladę z 4-5 łyżkami mleka lub śmietany.
Komentarze