Clippo tort

5 (199 ocen)

Mimo tego że wyglada na czasochłonny robi się go szybko.Jest bardzo,bardzo smaczny.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    0,75 szklanki cukru
    0,75 szklanki mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa clippo:
    1 litr soku pomarańczowego
    3 budynie śmietankowe
    0,5 szklanki cukru
    80 g margaryny

    Masa śmietankowa:
    0,5 litra śmietany 18 %
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki żelatyny

    dodatkowo:
    4 paczki herbatników szkolnych
    polewa czekoladowa

Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Clippo tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić je razem z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać. Na koniec przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wlać w blaszke . Piec w 180 stopniach 20-25 minut.
  • 2. Masa clippo:
    Z jednego litra soku odlać szklankę i rozprowadzić w nim budynie. Resztę soku zagotować i dodać cukier. Wlać rozdrobniony budyń,zagotować ciągle mieszając i na koniec dodać margarynę .Mieszać aby sie rozpuściła w budyniu.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Śmietanę ubić razem z cukrem,dodać cienkim strumieniem żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gotującej wody.
  • 4. Biszkopt pozostawić w blaszce i wylać na niego masę clippo. Na masę ułożyć warstwę herbatników szkolnych. Następnie rozsmarować masę śmietankową.. Ponownie wyłożyć warstwę herbatników. i Polać polewą czekoladową.

Porady

Polewę cekoladową można zrobić rozpuszczając na parze połamaną tabliczkę czekolade z dodatkiem 4-5 łyżek mleka lub śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować