1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je razem z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać. Na koniec przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wlać w blaszke . Piec w 180 stopniach 20-25 minut.
2.Masa clippo:
Z jednego litra soku odlać szklankę i rozprowadzić w nim budynie. Resztę soku zagotować i dodać cukier. Wlać rozdrobniony budyń,zagotować ciągle mieszając i na koniec dodać margarynę .Mieszać aby sie rozpuściła w budyniu.
3.Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić razem z cukrem,dodać cienkim strumieniem żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gotującej wody.
4.Biszkopt pozostawić w blaszce i wylać na niego masę clippo. Na masę ułożyć warstwę herbatników szkolnych. Następnie rozsmarować masę śmietankową.. Ponownie wyłożyć warstwę herbatników. i Polać polewą czekoladową.
Porady
Polewę cekoladową można zrobić rozpuszczając na parze połamaną tabliczkę czekolade z dodatkiem 4-5 łyżek mleka lub śmietany.
Komentarze