Galaretka z jajkami

0 (0 ocen)

Bardzo lubie robić tą przystawkę bo ciekawie wygląda i smakuje wszystkim domownikom i gościom.

Składniki:

  • 5 - 6 jajek
    pół litra bulionu,może być z kostki
    sól
    pieprz
    pół puszki zielonego groszku
    sok z cytryny 1 łyzka żelatyny

Galaretka z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatyne rozpuścić w gorącym bulionie,odstawić aby stężała. Doprawić do smaku.
  • 2. Groszek odcedzić,wsypać część do foremki lub salaterki i zalać żelatyną.Odstawić za zastudzenia.
  • 3. Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić na ósemki.Ustawić je ściśle obok siebie,zanurzając w tężejącej galaretce.Zalać galaretą i wstawić do lodówki.
  • 4. Zasypać resztą groszku zielonego i zalać resztą galarety.Wstawić do lodówki.

Porady

Kiedy galaretka zastygnie wyjąć z foremki i można podawać z majonezem lub sokiem z cytryny.

Komentarze

Podobne przepisy