Uszka z grzybami w drożdżowym cieście

4.44 (187 ocen)

  • 60 min

wigilijne uszka z kresów

  • 60 min

Składniki:

  • nadzienie;
    1 litr suszonych grzybów
    1 duża cebula
    2 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju nierafinowanego

    ciasto;
    500 g mąki
    1 jajko
    1 szkl wody
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    10 g drożdży
    olej do smażenia na głębokim tłuszczu

Wystaw ocenę:

4.44 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Uszka z grzybami w drożdżowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie , następnie ugotować (ok 15 min) odcedzić, wystudzić i posiekać drobno, cebulę również posiekać w drobną kosteczkę. Przełożyć cebulę na patelnię podlać 2-3 łyżkami oleju i przyrumienić, dodać grzyby i przyprawić do smaku, poddusić kilka minut, wystudzić nadzienie, dodać bułkę tartą, wymieszać.

    Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko, wodę wymieszać z cukrem i drożdżami dodać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do podrośnięcia, Wałkować cienko i lepić uszka.
    Smażyć w głębokim oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować