Uśmiech Carycy

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kompozycja różnych smaków. Ciasto na biszkopcie pokryte masą wiśniową i śmietankową.

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 24 cm x 24 cm
    Składniki na biszkopt:
    • 5 jajek
    • Niepełna szklanka cukru
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • 180 g biszkoptów okrągłych
    • 200 g dżemu z czarnego bzu
    Składnik na masę budyniową:
    • 2 budynie wiśniowe
    • 2 szklanki mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 250 g margaryny
    Składnik na masę brzoskwiniową:
    • 330 ml śmietany 30 %
    • Sok z brzoskwiń
    • 2 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    • 820 g brzoskwiń w puszce
    • 1 galaretka zielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Bezy

Uśmiech carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy mikserem, dodajemy stopniowo cukier następnie dodajemy pojedynczo żółtka.
    Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakaem i wsypujemy do masy jajecznej, mieszając łyżką.
    Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy biszkopty przełożone dżemem ( ciastko smarujemy dżemem i sklejamy po dwa), zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
  • masa 2. Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 1 ½ szklance gorącej wody i odstawiamy do całkowitego stężenia.
    Szklankę mleka wlewamy do garnka i gotujemy, w drugiej szklance mleka rozrabiamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
    Margarynę miksujemy i stopniowo dodajemy ostudzony budyń, masę wykładamy na ostudzony biszkopt.
  • owoce 3. Następnie odlewamy zalewę z brzoskwiń, owoce kroimy w plasterki i układamy na wiśniowej masie.
  • masa 4. Śmietanę ubijamy mikserem, wlewamy sok z Brzoskwiń oraz rozpuszczoną w małej ilość wody żelatynę.
    Masę wykładamy na ciasto i dekorujemy pokrojoną zieloną galaretką.
  • ciasto 5. Ciasto chłodzimy dwie godziny.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować