Kto nie lubi malin... to ciasto tak slodkie, rozpływa się w ustach a na koniec krucha beza z nutą migdałową. Ciasto pracochłonne, idealne na każdą okazję.
Malinowy obłoczek pod bezową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć z masą. Piec 25min w 175C.
2.Masa malinowa. Maliny rozmrażamy. galaretki rozpuścić w 3szkl gorącej wody. Gdy zaczną delikatne tężeć dodać maliny.
Wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
3.. Masa z mascarpone: Śmietanę ubić, dodać mascarpone a następnie puder. Zmiksuj. Żelatyny rozpuścić, lekko tężejącą połącz z masą. Gotową wylać na maliny. Schłodzić.
4.Beza migdałowa: Białka ubić na sztywno z solą. Dodaj cukier i mąkę, zmiksuj. Wylać na taką samą blaszkę jak pieczony był biszkopt. Posyp płatkami migdałowymi. Piec 70min w 140C aż do momentu aż góra zacznie się lekko rumienić. Ostudzić i wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.
Komentarze