Malinowy obłoczek pod bezową chmurką

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kto nie lubi malin... to ciasto tak slodkie, rozpływa się w ustach a na koniec krucha beza z nutą migdałową. Ciasto pracochłonne, idealne na każdą okazję.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5jaj
    1/2szkl cukru
    1/2szkl mąki pszennej
    1budyń waniliowy
    1,5łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa malinowa:
    0,5g mrożonych malin
    2galaretki malinowe
    3szkl wody

    Masa z mascarpone:
    250g serka mascarpone
    250ml kremówki 30%
    4łyżki cukru pudru
    2łyżki żelatyny(na 1/3szkl gorącej wody)

    Migdałowa beza:
    3białka
    Płatki migdałów
    1łyżka mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli
    100g cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Bezy Beza

Malinowy obłoczek pod bezową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć z masą. Piec 25min w 175C.
  • 2. Masa malinowa. Maliny rozmrażamy. galaretki rozpuścić w 3szkl gorącej wody. Gdy zaczną delikatne tężeć dodać maliny.
    Wyłożyć na biszkopt. Schłodzić.
  • 3. . Masa z mascarpone: Śmietanę ubić, dodać mascarpone a następnie puder. Zmiksuj. Żelatyny rozpuścić, lekko tężejącą połącz z masą. Gotową wylać na maliny. Schłodzić.
  • 4. Beza migdałowa: Białka ubić na sztywno z solą. Dodaj cukier i mąkę, zmiksuj. Wylać na taką samą blaszkę jak pieczony był biszkopt. Posyp płatkami migdałowymi. Piec 70min w 140C aż do momentu aż góra zacznie się lekko rumienić. Ostudzić i wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować