Udka z kurczaka w boczku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś mam dla Was przepis na szybki obiad! Udka z kurczaka w boczku pieczone są niezwykle aromatyczne i soczyste. Dzięki owinięciu mięsa w boczek po upieczeniu pozostaje ono bardzo soczyste. Słodko-słona marynata z lekką nutką pikanterii nadaje daniu niepowtarzalny smak.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    6 udek z kurczaka (np. podudzia)
    12 cienkich plasterków surowego, wędzonego boczku
    Składniki na marynatę:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki płynnego naturalnego miodu np. gryczanego
    2 łyżki sosu BBQ lub sosu Worcestershire
    ½ łyżeczki płatków chili
    6-7 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki do przygotowanie marynaty.
    Udka płuczemy, osuszamy i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

    Gdy mięso się zamarynuje każde udko oddzielnie zawijamy w plasterki boczku (po 2 pasterki na udko). Kurczaka przekładamy do naczynia do zapiekania i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy pod przykryciem 25 minut, po tym czasie obracamy pałki na drugą stronę i pieczemy kolejne 20 minut. Na koniec odkrywamy naczynie i całość zapiekamy jeszcze ok 10-15 minut aż boczek się zarumieni.
    Upieczone udka z kurczaka w boczku podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować