UDKA KURCZAKA W CZOSNKOWO-SEROWYM SOSIE

4.48 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Udka kurczaka to danie które można przygotować na wiele sposobów, oto jeden z nich.

Składniki:

  • 8 udek kurczaka ( u mnie bez kości)

    Marynata:
    1 łyżeczka pieprzu czosnkowego z kolendrą
    1/2 łyżęczki soli
    2 łyżki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka tymianku

    1-2 łyżki mąki do oprószenia
    1 łyżka oleju

    Sos:
    4-5 ząbków czosnku
    1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego z kolendrą
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka oleju
    2/3 szklanki bulionu
    1/2 szklanki śmietanki
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 szklanki startego sera mozarella lub parmezan
    sól do smaku
    szczypiorek







Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka w czosnkowo-serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Udka umyć oczyścić z błon przełożyć do miski i zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
  • 2. Olej rozgrzać na patelni. Udka oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do pieca na ok. 30-45 minut aby się dopiekły.Temperatura piekarnika 180 stopni.
  • 3. Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę. Olej i masło rozgrzać na patelni dodać czosnek i zrumienić. Następnie dodać bulion i śmietankę, gotować na średnim ogniu do momentu aż sos zredukuje objętość i zacznie gęstnieć. Dodać pieprz, sól do smaku, sok z cytryny oraz ser i zagotować .
  • 4. Sos przełożyć na półmisek poukładać upieczone udka, posypać szczypiorkiem i udekorować połówkami cytryny. Podawać z ryżem lub kaszą oraz ulubioną surówką. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować