Udka kurczaka w czosnkowo-serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki marynaty wymieszać.Udka umyć oczyścić z błon przełożyć do miski i zalać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
2.Olej rozgrzać na patelni. Udka oprószyć mąką i obsmażyć z obu stron, przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do pieca na ok. 30-45 minut aby się dopiekły.Temperatura piekarnika 180 stopni.
3.Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę. Olej i masło rozgrzać na patelni dodać czosnek i zrumienić. Następnie dodać bulion i śmietankę, gotować na średnim ogniu do momentu aż sos zredukuje objętość i zacznie gęstnieć. Dodać pieprz, sól do smaku, sok z cytryny oraz ser i zagotować .
4.Sos przełożyć na półmisek poukładać upieczone udka, posypać szczypiorkiem i udekorować połówkami cytryny. Podawać z ryżem lub kaszą oraz ulubioną surówką. Smacznego.
Komentarze