Udka kurczaka w sosie słodko-pikantnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Obsmażamy na maśle ze wszystkich stron, aż skórka się zrumieni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można je delikatnie wysmarować masłem.
2.Cebule obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy lekko na maśle. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, powidło śliwkowe oraz niepełną szklankę wody. Mieszamy i gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku.
3.Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Jeśli w piekarniku mamy funkcję grilla, można ją włączyć na ostatnie dziesięć minut pieczenia i zdjąć pokrywę naczynia - wówczas mięso ładnie się zarumieni.
Komentarze