Udka kurczaka w sosie słodko-pikantnym

4.5 (196 ocen)

To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, pyszne!

Składniki:

  • 8-10 części kurczaka (podudzia, udo)
    2 cebule
    1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
    4 łyżki powideł śliwkowych
    Masło
    Sól, pieprz
    Mielona słodka i ostra papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Dania główne

Udka kurczaka w sosie słodko-pikantnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Mięso oprószamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Obsmażamy na maśle ze wszystkich stron, aż skórka się zrumieni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Można je delikatnie wysmarować masłem.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy lekko na maśle. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, powidło śliwkowe oraz niepełną szklankę wody. Mieszamy i gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje. Następnie zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku.
  • 3. Mięso zalewamy przygotowanym sosem i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Jeśli w piekarniku mamy funkcję grilla, można ją włączyć na ostatnie dziesięć minut pieczenia i zdjąć pokrywę naczynia - wówczas mięso ładnie się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Drób Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować