Udka kurczaka pieczone na krążkach kapusty

4.5 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Mięso w połączeniu z kapustą zwłaszcza młodą smakuje wyśmienicie, no to zrobiłam tak udka i oprócz kapusty na dnie blachy ułożyłam warstwowo plastry boczku wędzonego, plastry ziemniaków, marchewki i pieczarek, tak więc wyszedł obiad w całości :)
Przy okazji upiekłam też inne części z kurczaka :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka + gotowa ulubiona przyprawa
    2 krążki z kapusty +sól, koperek i olej do posmarowania
    200 g boczku wędzonego w plastrach
    500 g ziemniaków w plastrach
    2 marchewki w plastrach
    350 g pokrojonych pieczarek + 1 cebula i masło do przysmażenia
    1 młoda cebula na wierzch
    sól, pieprz mielony do posypania każdej warstwy
    masło na koniec do obłożenia
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Kurczak pieczony

Udka kurczaka pieczone na krążkach kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka posypać przyprawą do kurczaka i odstawić. Blaszkę wyłożyć najpierw boczkiem i dalej ziemniakami, marchewką, lekko przysmażonymi pieczarkami i cebulą pokrojoną w piórka.
    Z kapusty od strony jej czubka wyciąć 2 krążki szerokości ok. 2 cm, ułożyć na warzywach, posmarować olejem, posolić, posypać koperkiem.
    Udka umieścić na krążkach, obłożyć mięso odrobiną masła.
    Piec w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 1 godz. najpierw pod przykryciem z folii aluminiowej i w połowie bez niej.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować